EMC SAN nieuwe “features” FAST sub lun, Fast Cache en Lun compressie 3/3

In navolging op de twee voorgaande delen, hierbij het laatste deel.

Block Compression

In het Nederlands, blok compressie. Zoals de naam al aangeeft, compressie op blok niveau.  Een groot verschil hierin is dat het _geen_ de-duplicatie is en ook geen data compressie. Hieronder een samenvatting van deze twee in een notendop:”

“De-duplicatie” elimineert dubbele opslag van bv. hetzelfde bestand. Als één exact zelfde bestand 2x voorkomt, kan je het 1x opslaan en de 2x naar de opgeslagen versie verwijzen. Even heel erg plat, maar daar hebben we het over met “de-duplicatie”.

“Compressie” daarentegen “comprimeert” zogeheten “data”. Denk daarbij aan een document welke gecomprimeerd word. Veel gebruikte programm’s zijn WinZIP en WinRAR.

Block compressie zit dieper. Wat er gedaan word is de “ruwe” data welke in bepaalde “Blok grootte” weggeschreven word op disken gecomprimeerd word. Hiermee kan het SAN altijd compressie uitvoeren. Bij de-duplicatie moeten er dubbele files zijn, compressie is normaliter niet mogelijk op een SAN. EMC claimt met hun technieken tot 50% compressie te kunnen halen en liggen daarmee 20% hoger dan claims met de-duplicatie. De tijd zal het leren…

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *