Back-up / Data De-duplicatie Dedup in de praktijk

Er is genoeg informatie te vinden over de-duplicatie/dedup en ook in combinatie met Back-up en wat het allemaal kan. Maar hoe pas je dit in de praktijk toe? Het is nog pril en we hebben nu een aantal locaties ermee draaien. Wat zijn nu de beweegredenen om dit in te zetten?

Toch even “back to basic” wat is dedup?
Dedup (de-duplicatie) is simpelweg, het terugbrengen van gelijkwaardige bestanden naar één bestand. Een voorbeeld hiervan is de PowerPoint presentatie van de nieuwe productlijn die is geïntroduceerd. Drie account managers vinden deze erg handig en besluiten alle drie om deze op de U schijf (“user” folder) te bewaren. Voor het geval dat….

In het geval dat de back-up nu gaat lopen word de file normaliter 3x meegenomen. Dit maakt 60 MB totaal.

Wanneer we tijdens de back-up gebruik maken van de-duplicatie wordt het bestand één keer meegenomen en is de software slim genoeg om bij te houden dat dit bestand op 3 plaatsen te vinden is. Dient er later een “restore” plaats te vinden hoef je hier ook geen rekening mee te houden. Je kiest en hersteld het bestand zoals je dit normaal ook zou doen.

Wat is nu het voordeel? Dat verschilt per situatie, maar met een trial versie van 60 dagen is daar snel achter te komen. Met Back-up Exec 2010 R2 is het “aanzetten” van de optie voldoende om direct een resultaat te krijgen van de behaalde Ratio. Aan de hand hiervan kan je zien hoeveel ruimte er nu echt benodigd was om die 200GB op tape te zetten.

Een ander voordeel is dat je dedup op de “client” op de “media server” plaats kan laten vinden. Het voordeel van de “host” kant is dat de data die vervolgens naar de “media server” gestuurd word enorm af kan nemen. Daar alleen nog de ge de-dupliceerde data verstuurd word.

Dit alles word helemaal interessant als je het combineert met agents voor een virtualisatie omgeving. Denk hierbij aan dedup op de Windows OS files.

Het leuke is dat “de-duplicatie” per “Media Server” wordt aanschaft in het geval van Symantec Back-up Exec.

Voor meer informatie:

http://www.symantec.com/content/en/us/enterprise/fact_sheets/b-be_2010_deduplication_option_DS.en-us.pdf

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *