KPN Brief inzake Traffic Shaping en algemene lijnsnelheid

Ik heb nu al een aantal vragen gehad inzake de brief die KPN heeft gestuurd inzake “traffic shaping” op uw internet verbinding om de performance te verbeteren. Deze brief is primair van toepassing op Fiber (glasvezel) verbindingen van KPN en niet direct op ASDL of SDSL. Daarnaast kan het wel zijn dat de Duplex settings niet optimaal zijn (deze stonden een tijd standaard verkeerd bij KPN)
Daarnaast is traffic shaping niet benodigd, of al gebeurt, wanneer u _geen_ problemen ondervind met het verbruik uw internet verbinding.

Om dit te kunnen testen kunt u een download test doen. Snelle bron voor een groot bestand is b.v.: speedtest.bbned.nl. U kunt hier de 32/100/1000MB file downloaden.

Wanneer is traffic shaping benodigd? Als u merkt dat de snelheid tijdens de verbinding enkele procenten of zelfs helemaal “inzakt” waarbij de download stagneert of stopt met een error. Wanneer de verbinding flink inzakt kan Traffic Shaping een oplossing zijn. Wanneer de beoogde snelheid van de lijn niet kan worden behaalt, kan het zijn dat b.v. Duplex Settings niet goed zijn doorgevoerd/uitonderhandeld tussen de netwerk componenten.

Welke snelheden kan je met welke verbinding behalen? Zonder verder op de berekening in te gaan kunt u het volgende hanteren. Om van de snelheid van uw download terug te gaan naar uw verbinding dient u x10 te doen. Dit maakt onderstaand lijstje:

512/256 = ongeveer 50 kb/s
1024/512 = ongeveer 100 kb/s
2048/1024 = ongeveer 200 kb/s
4096/1024 = ongeveer 400kb/s

Let wel! In het geval van een netwerk word de lijnsnelheid gedeeld door gebruikers. Wanneer u de download test doet, doe dit dan wanneer niemand/zo min mogelijk, gebruikers aan het werk zijn. Dit kan uw resultaat eventueel negatief beïnvloeden.

Kom u niet in de buurt van de theoretisch haalbare snelheid kunt u te maken hebben met wat heet “Duplex” problemen tussen de netwerk componenten.

Het kan ook het geval zijn dat u te ver van de wijkcentrale zit maar dit zal u wellicht op dat moment al bekend zijn.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *