Op afstand uw computer aanzetten dmv Wake-on-Lan (WoL)

Vooruit, nog één keer….. en voortaan kan ik iedereen hier naartoe verwijzen :). “Wake on Lan” m.a.w. op het lokale netwerk een computer op afstand aanzetten. Ideaal, maar hoe? Bij deze de stappen.

Als eerste dienen we WoL via de bios te activeren. Sommige pc’s/netwerkkaarten hebben echt de optie tot het aanzetten van “WoL” in de bios. Maar de meeste zullen net als ik een simpele kloon/consumenten merk thuis hebben staan.
Ga naar de “BIOS” van de computer. Hier kun je onder het kopje “Power” de settings doen voor wanneer de computer aangaat. “Enable” hier “Power on by PCI Devices en Power on by PCIE Devices”. Het hoeft niet altijd beide, maar het kan geen kwaad en u wilt niet te lang moeten zoeken.

in de screenshot staan ze op “disabled”, uiteraard moeten deze op “enabled” maar ik kon niet zo snel een plaatje vinden waar ze dit wel stonden. Zelf maken had ik ook geen trek in.

Vervolgens “saven” we de nieuwe settings en starten de computer door naar Windows. Hier gaan we naar de properties van de netwerkkaart.

In mijn geval kies ik de properties van de Atheros adapter. Allereerst kiezen we onder het kopje “Energiebeheer” voor “De computer mag dit apparaat uitschakelen om energie te besparen” maar tevens “Dit apparaat mag de computer uit slaapstand halen”.

Nu gaan we naar het tabblad “Geavanceerd” en stellen we daar voor “Shutdown Wake Up” de waarde “Enabled”

Nu moeten we alleen nog het “type” pakket kiezen. Dit doen we onder de optie “Wake Up Capabilities” en bij waarde kiezen we dan “Magic Packet & PatternMatch”

Vergeet niet nu de instellingen nog even te bevestigen door op “Ok” te drukken. En we zijn klaar voor “WoL”. Voordat we de computer uitschakelen dienen we nog het “Mac” adres van de netwerkkaart te achterhalen.

Start hiervoor een dox prompt op (toetsenbord vlaggetje + R) via de Run tool en geef hier in: “CMD”. Je kan ook vanuit het start menu voor “Command Prompt” kiezen.

in deze cmd geef je het command “ipconfig /all | more”. Er komt een hele lijst met gegevens maar wat je zoekt is de regel “Ethernet adapter voor LAN-verbinding”. en dan de regel met “Fysiek adres”. Zie het voorbeeld hieronder:

In het voorbeeld hierboven zien we dat het “Fysieke adres” beter bekend als “mac adres” 76-35-6B-92-3C-43 is. (Wees gerust, ik heb hem verzonnen, niets wat je ergens ziet zijn feiten van mijn eigen hardware).

Schakel de pc uit en download vanaf een andere computer de volgende tool:
http://www.depicus.com/wake-on-lan/wake-on-lan-gui.aspx

Er zijn er meerdere, deze heb ik tijdens het testen gebruikt. Het belangrijkste is dat we binnen deze tool het mac-adres met “-” (streepjes) ingeven. Met “:” (dubbele punten) wordt ook vaak gedaan en de tool accepteert het. Toch werkt het dan niet.

Start de tool en neem de instellingen zoals hieronder over. LET OP! UITERAARD JE EIGEN EERDER VERKREGEN MAC ADRES HIER INVULLEN!

Kies nog even voor “Wake Me Up” en uw pc zal vervolgens aanschieten!

En morgen…. part2!!!

 

29 antwoorden
 1. Itrentalseurope
  Itrentalseurope zegt:

  Erg leuk artikel, al vraag ik me af wel; gaat dit ook werken met programma’s zoals Teamviewer (omdat die direct connectie maakt en als dat te lang duurt krijg je een time out).

  Groetjes

  Silva Kroes.

  Beantwoorden
  • wvanderwerf
   wvanderwerf zegt:

   Dit gaat inderdaad werken met programma’s als b.v. teamviewer, als deze maar wel als service draait. Oftewel, als je een WoL signaal geeft gaat je computer aan, wacht 5 minuten dan moet die toch wel klaar zijn, en dan kan je hem alsnog met teamviewer overnemen.

   Succes!

   Wim

   Beantwoorden
 2. mo
  mo zegt:

  maar dit is lokaal ? wrm zou ik het dan op afstand doen? van mijn huiskamer?
  Dit zou leuk zijn als dit via een ander netwerk kon (wat misschien onmogelijk is)
  Dan kun je bijvoorbeeld met teamviewer overnemen en bijvoorbeelden documenten die je vergeten bent zien etc.

  Maar toch erg leuk!

  Beantwoorden
 3. Jan
  Jan zegt:

  @Wim van der Werf: Teamviewer werkt wel met WOL maar alleen als de over te nemen computer uitstaat! Als ie in standby staat werkt ’t t niet. Een muisbeweging is voldoende om dit op te lossen, maar ja, daar heb je weinig aan als er niemand aanwezig is…
  Dat heeft TV helpdesk mij ook bevestigd. LogeMeIn heeft deze beperking niet.

  Beantwoorden
 4. jens
  jens zegt:

  Bij mijn tabblad Geadvanceerd heb ik maar 2 opties waarbij niet de 2 staan die ik nodig heb ik gebruik de onboard netwerkaansluiting van mijn moederbord (MSI PM8M-V) volgens de website heeft die de optie WOL. ik heb in de bios de power up on PCI netjes aangezet maar de verdere opties zijn er niet bij gekomen. Wat moet ik doen ?

  Beantwoorden
  • wvanderwerf
   wvanderwerf zegt:

   Beste Jens,

   Vervelend, maar er is nog geen hoop verloren. Het heeft even geduurd dus misschien heb je het al opgelost ;) Wat je nog kan proberen is via windows device manager laten zoeken naar nieuwe hardware. Een andere optie is bij de moederbord fabrikant (MSI in jouw geval) te zoeken naar b.v. chipset drivers. Deze drivers voorzien vaak in de WOL functies. Een andere optie is je machine volledig te windows updaten, inclusief de hardware drivers updates.

   Success in ieder geval!

   Beantwoorden
 5. Jaapyse
  Jaapyse zegt:

  1. Mijn bios heeft geen power menu…
  2. Bij de geavanceerde instellingen van mijn (wifi)netwerkadapter staat geen optie shutdown wake up en geen wake up capebilities.

  Hoe kan ik dan toch WoL krijgen???

  Jaapyse

  Beantwoorden
  • Jaapyse
   Jaapyse zegt:

   En als ik het doe via het programmatje van herman, krijg ik de volgende melding:

   Kan geen verbinding maken omdat de doelcomputer de verbinding actief heeft geweigerd 192.168.2.6:7

   ???

   Beantwoorden
   • wvanderwerf
    wvanderwerf zegt:

    Kan het zijn dat u gebruik maakt van Windows Firewall en derhalve nog niet de uitzonderingen heeft toegepast? Probeert u het anders eerst eens zonder Windows Firewall. Let op, ook virusscanners kunnen tegenwoordig een firewall bevatten.

    Beantwoorden
  • wvanderwerf
   wvanderwerf zegt:

   Wanneer deze opties niet beschikbaar zijn in de bios kunt u proberen een bios upgrade van uw moederbord fabrikant te downloaden en toe te passen. Let op, dit is echter niet risicoloos en op uw eigen verantwoording. Als de opties binnen Windows niet zichtbaar zijn kunt u proberen een Windows Update uit te voeren, dan wel nieuwere versie van uw moerderbord/netwerkkaart drivers te downloaden.

   Beantwoorden
 6. keepbwalking
  keepbwalking zegt:

  Ten eerste mijn moederbord heeft boot from onboard lan die heb ik van disable naar eneable gedaan. Vervolgens ben ik bij de netwerkkaart gaan kijken, stond al op ingeschakeld ” wake in lan afsluiten” stond al ingeschakeld als waarde. En die andere met die pakket of iets heb ik nergens de keuze voor. Dus ik neem dat het goed staat. Ik maak gebruik van wifi voor myn pc maakt dat uit? Geprobeerd via telefoon ip en mac maar pc start niet terwijl die zeft pakket verzonden. …vaag shit…neeed help!!

  Beantwoorden
 7. Tommy
  Tommy zegt:

  hoi vraagje, mijn mac nummer heeft 8 x bijv: 00-00-00-00-00-00-00-00 klopt dit wel? ik zie bij de meeste 6. ik weet niet wat ik verkeerd doe heb alles gevolgd wat jij zegt maar lukt gwn niet.

  Beantwoorden
 8. Cees
  Cees zegt:

  Mijn computer op afstand aanzetten gaat prima. Helaas lukt het mij niet om deze weer uit te schakelen (shutdown), met welk WOL programma ik het ook probeer. Heeft iemand een oplossing hiervoor.

  Beantwoorden
  • wvanderwerf
   wvanderwerf zegt:

   Beste Cees,

   Om Spam tegen te gaan approve ik gebruikers om te reageren met de hand. Ik was echter met vakantie en had die van jouw nog niet goedgekeurd. Hieronder staat deze alsnog.

   Vriendelijke groet,

   Wim

   Beantwoorden
  • wvanderwerf
   wvanderwerf zegt:

   Beste Cees, bedankt voro de toelichting. Ik begrijp nu het afsluiten stuk. Echter omdat je niet in een domein zit moet je wel “rechten” en “geauthenticeerd” zijn op de computer die je af wilt sluiten voordat het gaat werken. Zoals je ook al aangeeft is dat je de gebruiker administrator rechten moet geven of iig de rechten om de computer af te mogen sluiten. Echter omdat het hier om je eigen computer gaat is administrator het makkelijkst.
   Ik kan niet beloven dat ik blijf reageren, maar welke versie van windows heb je? En momenteel log je al in op die computer als je erachter zit. Weet je hiervan ook de gegevens?

   Beantwoorden
 9. Cees
  Cees zegt:

  Beste Wim,
  ik heb op beide computers windows 8.1 pro staan en gebruik op beide 1 accounttype als administrator. Ik zou dus willen weten hoe je een externe computer rechten geeft om de computer uit te mogen schakelen (shut down) of in slaapstand te mogen zetten via Wake on Lan. Als ik dat dus probeer krijg ik steeds de melding toegang geweigerd.

  Dit is de enige uitleg die word gegeven bij dit probleem:
  Shutdown requires the netbios name or IP address for WOL to contact the host to shut it down. It requires that you have rights to shutdown the host, Administrator or Power-User rights, for example

  Beantwoorden
 10. Femke
  Femke zegt:

  Mijn mac is door een kwaadwillende op afstand uitgezet, ze heeft even m’n laptop geleend en vervolgens doet mn laptop het niet meer. Echt bewijs heb ik niet, maar goed, een gezond/goed werkend apparaat kan niet nadat er kwade tengels aan heft gezeten, spontaan niet meer werken… Het ging ontzettend flikkeren en daarna uit. Mac weggebracht om te kijken wat er te redden valt; zij vertellen mij dat de moederboord defect is, omdat de kwaadwillenden blijkbaar “de mac ‘blind’ hebben gemaakt”. Kan ik dmv “Wol” de laptop uit de slaapstand halen en of zijn er andere methoden om dit probleem te verhelpen? Kan je overigens achterhalen mbv welk IP-adres de laptop is uitgeschakeld? Alvast bedankt voor de reactie

  Beantwoorden
 11. Theo
  Theo zegt:

  Leuk allemaal,

  Maar is er een oplossing.

  Ik heb een HP MOD:M:9480nl-FL360AA ABH.

  En in mijn Bios staat geen Wake On Lan in het Powermenu.
  After AC Power failure {Auto}.XD (Execute Disable) {Enable}Virtualization Technology {Disable) {Enable)
  de support van TeamViewer zegt dat het dan ook niet kan.
  Nu ik heb Teamvieuwer gebruikt maar het werkt alleen als de pc aanstaat in slaapstand kan ik de pc niet activeren. en op afstand aan zetten ook niet.

  En dan nog iets alles staat aangevinkt wat betreft de instructies dier hier vermeld staan.

  Beantwoorden
 12. Adriaan Biesheuvel
  Adriaan Biesheuvel zegt:

  Mijn Wake on Lan werkt prima maar ik kan niet de computer uitzetten en dan weer aan zetten.
  De PC moet in sluimerstand of slaapstand staan voor weer op starten.
  Dit heb ik zo wel in Windows 8 als 7 mijn vraag is wat doe ik verkeerd.
  Als ik de knop uit doe van de computer dan kan ik het wel opstarten met Wake on Lan.
  Probleem is met Sluimerstand en slaapstand dat i in de nacht weer op start van zelfs.
  Kan Julie mij helpen met dit probleem.
  Alle opties heb ik geprobeerd ook met de energie instellingen maar niets werkt.
  Al 2 maanden aan het zoeken voor een oplossing.

  Beantwoorden
 13. gerrit
  gerrit zegt:

  Ik ga op mijn vakantie weer werken op mijn pc thuis
  Ik zet een tijdschakelaar op mijn stroomaanvoer van mijn pc

  in de bios zet ik startup after power on aan
  met teamviewer kan ik alles doen en als ik klaar ben sluit ik af via teamviewer
  Werkt goed

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *