Apple Airplay op een Cisco netwerk of een printer waarvan de ping af en toe wegvalt? Cisco Multicast!

AirplayWLCBonjour

Apple Airplay, fantastisch, knap werk! Helaas is het protocol wat minder geniaal maar gelukkig kunnen we met apparatuur van Cisco erg veel!  Het Apple Airplay protocol over een wifi netwerk versturen is niet zo logisch als het lijkt. Eenzelfde geval is bijvoorbeeld, recentelijk bij een klant ervaren, dat een printer achter een wifi bridge hangt en “in ene” niet meer bereikbaar is. Wat bleek, met de hand een ARP entry toevoegen deed alles weer werken. Echter is dit niet wenselijk.

Waar komt het door? Simpel gezegd is dat ARP discovery niet over alle apparaten gaan om o.a. broadcast storms in te perken. Hiervoor is op een gegeven ogenblik multicast gekomen zodat het in te perken valt. Maar goed, hoe configureer je dit?

Op een Cisco Wireless LAN Controller dien je onder de controller properties “Multicast” te enablen. Vervolgens dien je ook een multicast adres te kiezen: “239.1.1.1” is zo’n vrij te gebruiken adres. Echter hebben de nieuwe Cisco WLC na de firmware upgrade gewoon een “enable Apple Bonjour” gateway vinkje wat dit ook oplost.

Uiteraard geld dit ook voor andere apparaten en routers.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.