PRTG, Cisco ASA en Netflow

NetflowCiscoASA1

“Internet is traag” of “Waarom duurt het zolang”, “Wie luistert er internetradio”, “Is er iemand aan het downloaden?”. Dergelijke vragen, ondanks dat we in 2016 leven, kunnen nog steeds spelen. Niet overal kan je evenveel bandbreedte verkrijgen en soms wordt er gewoon erg hard aan de internetlijn getrokken.

Echter, wanneer dit speelt kan het lastig te achterhalen zijn wie wat veroorzaakt of welk verkeer er nu het meeste invloed heeft. Dit is vrij eenvoudig op te lossen met PRTG.

Doormiddel van het gebruik van Netflow kan je een of meerdere opgegeven “interface” monitoren en alerting op aanzetten. Hiermee krijg je inzicht in welk verkeer, door wie wordt verbruikt, hoeveel vraagt en wat het totale verbruik is.

Aanvullend wordt hiermee automatisch een historie opgebouwd en kan het gebruikt worden om te zien wat activiteiten inhouden op een webshop, of een release van een nieuwe versie voor bijvoorbeeld een maatwerk oplossing of MDM-oplossing.

Het leuke is dat het al vanaf een gratis versie van PRTG inzichtelijk is te maken en een veel beter inzicht geeft “wat een lijnbehoefte” nu echt is. Misschien is de vraag wel gekrompen doordat alles nu buiten de deur staat, er minder gebruikers zijn, of er een “nevenvestiging” is gesloten. Het kan kostentechnisch interessant zijn om de bandbreedte, overboeking of lijn garantie te herzien.

NetflowCiscoASA2

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *