cardboard

Wat is de Google CardBoard
Google Cardboard is een Virtual Reality (VR) project van Google. Het is een stuk karton met twee lenzen, klittenband en een elastiek, dat gevouwen kan worden tot bril (of eigenlijk meer een kleine kijkdoos want je zet het niet echt op als een bril). Deze Google Cardboard neemt je mee in een virtuele wereld. Hiervoor moet wel de Cardboard-app gedownload worden. Je plaatst je smartphone in de Cardboard, klemt hem vast met het klittenband en als je je NFC-functie aan hebt staan start de app automatisch op. Heb je dit niet moet je handmatig de applicatie opstarten. Kijken maar!

Hoe werkt Google Cardboard?
De twee lenzen in Cardboard zorgen voor een split screen beeld waardoor het driedimensionaal wordt weergegeven. Wanneer je door Cardboard kijkt zie je dus een levendige omgeving, die reageert op jouw hoofdbewegingen: kijk je naar links, draait de virtuele wereld mee naar links, kijk je naar boven, beneden en rechts idem dito. Heb je een Android telefoon? Download dan de Google Cardboard app voor een eerste demo. Er zijn er nog veel meer, even in de Google playstore kijken bij VR applicaties.

Hoe werkt de besturing van Google Cardboard?
De meeste telefoons reageren op de bewegingen van het bijgeleverde magneetje. Schuif de magneet omlaag en je telefoon detecteert een wijziging in het magnetische veld. Zo ‘klik’ je binnen de app van Google zelf. Andere apps werken meestal door naar een bepaalde plek te kijken.

Welke telefoons kan je gebruiken met Google Cardboard?
Je kunt de Google Cardboard bij elke nieuwe telefoon gebruiken met een scherm van 4,5 tot 5.5” (max 15 centimeter).

Onderstaande telefoons worden volledig ondersteund:

  • Google Nexus 4 & 5
  • HTC Eco 3D, One (Mini, S, X, X+), Sensation, Sensation XE, Velocity 4G
  • Motorola Moto X
  • OnePlus One
  • Nokia Lumia
  • Huawei Ascend G 615 + P1
  • iPhone 4, 4S, 5, 5C, 5S + 6
  • LG G2, Optimus 3D Max (P720), Optimus 4X HD (P880), Optimus G (E975), Optimus G Pro + P940 Prada 3
  • Samsung Aktiv S, Galaxy (Ace 3, Beam, S2, S3, S3 Mini), S4 (Active, Mini), S5
  • Sony Xperia S, SP, T + Z1

Deze telefoons worden gedeeltelijk ondersteund:

  • HTC One (X)
  • Motorola Moto G
  • Samsung Galaxy S3

Welke apps kun je downloaden voor de Google CardBoard?
Op dit moment zijn er in Google Play al tientallen apps beschikbaar die werken met Google Cardboard en de mogelijkheden van de virtual reality-bril van karton tonen. Hieronder enkele Google Cardboard-apps die je in Google Play gratis kunt downloaden en uit proberen.

1. Google Cardboard

google cardboard De Google Cardboard-app is een goed startpunt om de mogelijkheden van de virtual reality-bril te ontdekken. Je kunt vanuit de app demo’s bekijken, waaronder een rondvlucht over de wereld met Google Earth en de geinige animatiefilm Windy Day. Ook interessant is de bioscoopzaal waarin je YouTube-video’s naar keuze kunt bekijken.
Verder vind je vanuit de app direct applicaties die zijn geoptimaliseerd voor Cardboard.

Download Google Cardboard (gratis)

2. RollerCoaster VR

google cardboard app Een demo die de mogelijkheden van Google Cardboard misschien wel het best weergeeft is RollerCoaster VR. Het achtbaanritje door de tropen duurt misschien niet erg lang, maar is wel indrukwekkend. Nadat je de hendel hebt overgehaald door ernaar te kijken start de rit.
Je kunt alle kanten op kijken en voelt het bijna in je buik als de afdaling wordt ingezet.

Download RollerCoaster VR (gratis)

3. Tuscany Dive

tuscany dive Tuscany Dive is een techdemo die we kennen van de Oculus Rift. Je kunt in de demo vrij rondkijken en als je even naar de grond tuurt, word je automatisch rondgeleid. Het is ook mogelijk om huis en omgeving met een joypad te ontdekken.
Door te tikken op het scherm kun je de beeldkwaliteit instellen; wel zo handig als je Android-toestel niet krachtig genoeg is om de omgeving vloeiend te renderen.

Download Tuscany Dive (gratis) (linkt werkt niet meer)

4. Lamper

lamper Lamper is een van de weinige echte games voor Cardboard. In het geinige spelletje bestuur je door je hoofd te bewegen een insect dat vliegt door een tunnel. Onderweg is het de bedoeling om muntjes en snoepjes te verzamelen en niet geraakt te worden door obstakels. Er zijn vijf verschillende levels en 20 soorten obstakels die voor voldoende uitdaging zorgen.

Download Lamper (gratis) (linkt werkt niet meer)

5. Concerten Paul McCartney en Jack White

paul mccartneyOok de moeite van het downloaden waard zijn de concerten van Paul McCartney en Jack White. De beeldkwaliteit is niet super, maar het blijft tof om naast McCartney te staan terwijl hij het bekende nummer Live and Let Die speelt. Jack White brengt verschillende nummers ten gehore, waaronder Freedom At 21. Om de concerten te bekijken, heb je minimaal Android 4.3 nodig.

Download Paul McCartney (gratis) (linkt werkt niet meer)
Download Jack White: THIRD-D (gratis) (linkt werkt niet meer)

Verder zijn er nog een aantal kleinere apps beschikbaar, waaronder Sisters (linkt werkt niet meer) (interactief horrorverhaal), Lanterns (linkt werkt niet meer) (vliegende lantaarns die over een meer zweven), VR Cinema (linkt werkt niet meer) (voor het afspelen van eigen 3D-video’s) en Western VR (linkt werkt niet meer) (geinige shooter met westernthema).

Werkt de Google CardBoard ook op de iPhone?
Helaas zijn er nog niet zoveel toepassingen die geschikt zijn voor de iPhone.
Voor de iPhone zijn er 5 apps te krijgen die wel werken:

Dive City Coaster — Achtbaan simulator
The Height — Een simpel VR demo game
Dive Zombie — Schiet zombies in virtual reality
Moorente — Eenden schieten
Stereoscopic Tunnel Effect — Tunnel avontuur