WMI resetten herkenbaar aan foutcode 0x80041002

wbemtest

Recentelijk liep ik nog tegen het probleem aan dat je geen “Resultancy set of Policy’s” kan draaien op een bepaalde client. Vooral met XenApp / Terminal Servers wil je hier nog weleens tegenaan lopen. Een melding in het logboek ziet er dan als volgt uit:

Windows Management Instrumentation ADAP failed to connect to namespace \\.\root\cimv2 with the following error 0x80041002

Dit heeft te maken met de WMI van Windows.

Windows Management Instrumentation kan je zien als een soort opvolger/geavanceerde versie van SNMP voor Windows. Alleen met dat verschil dat je het niet alleen kan lezen maar ook kan schrijven. Bijvoorbeeld de resterende disk space, aantal drives in de machine maar ook iets als de lokale user accounts. Veel programma’s maken hier dan ook gretig gebruik van en sommige hebben de WMI implementatie overgenomen. XenApp is zo’n voorbeeld en is uit te lezen / aan te sturen doormiddel van WMI (niet mogelijk met de instap editie).

Maar, terugkomend op de error, geen toegang kan een kwestie van rechten zijn of puur dat de index corrupt is. Hoe kunnen we componenten opnieuw registeren?

Het makkelijkste is onderstaand in een .cmd file te verwerken en deze als Administrator uit te voeren:

cd /d
%windir%\system32\wbem
for %i in (*.dll) do RegSvr32 -s %i
for %i in (*.exe) do %i /RegServer

De uitleg hiervoor is niet voor dit artikel bestemd, maar kortgezegd loopt dit commando door alle bekende WMI files en registreert deze opnieuw.

Als het dan nog niet werkt, dan kan met het volgende commando:

%windir%\system32\wbem\winmgmt /resetrepository

De repository compleet resetten en alsnog het eerste stukje “registeren van de wmi files” uitvoeren.

Uiteraard dien je op de juiste momenten de WMI service te stoppen dan wel weer te starten. Als je denk dat alles weer moet werken, gebruik dan WBEMTEST om te connecteren naar de lokale CIMV2 root. Je zou dan niet meer de Access Denied error moeten krijgen.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *