hoe een BSOD (blue screen of death) en memory.dmp probleem op te lossen

Gelukkig komt het steeds minder vaak voor, maar helaas nog vaak genoeg. Pc’s die spontaan (ogenschijnlijk zonder reden) herstarten, servers, of beide die niet herstarten maar wel een blauw scherm met getallen en letters geven. Vrijwel altijd is er een memory.dmp file aanwezig in c:\windows\system32\memory.dmp. Als deze niet aangemaakt word kan dit ingesteld worden dat deze volgende keer _wel_ aangemaakt word en het apparaat niet zomaar opnieuw start zodat je als gebruiker weet dat de machine “vastgelopen” is.

Vaak kan je met de stop code al een hoop achterhalen, zoals b.v. stop 0x0000007B een “inaccesible boot device” betekent. Dit kan een beschadigde HD zijn (gebruik dan chkdsk) of de chipset word niet herkend (b.v. na het clonen van een hd) of er is iets met de windows installatie door b.v. een virus. Gebruik dan de windows recovery console.

Maar wat als dit het allemaal niet is?! Dan kunnen we de Memory.dmp file gebruiken om het geheugen op het moment van crashen uit te lezen om te zien welke applicatie, dll, driver o.i.d. verantwoordelijk hiervoor gehouden kan worden.

Deze kan vervolgens geupdate worden, vervangen, dan wel verwijderd (of de .dll of .exe renamen omdat de applicatie waarvan deze was niet meer geinstalleerd staat).

Kijk hier voor meer informatie en een duidelijk omschrijving hoe e.e.a. in zijn werk gaat: 
http://blogs.techrepublic.com.com/window-on-windows/?p=1922

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *